Opening pop-up expositie
Remember the rebel
Op 9 november vindt in Parktheater Eindhoven de feestelijke opening plaats van de pop-up expositie Remember the Rebel. De installatie portretteert illustere rebellen van het heden en recente verleden uit heel Europa en is van 2 november t/m 30 november te zien tijdens de Maand van de Democratie in het Parktheater.
De mooiste podcasts
Oorzaken Festival
Het tweejaarlijkse Oorzaken Internationaal Podcastfestival brengt verhalende en experimentele audio voor een breed publiek. Samen met Tjitske Mussche organiseert Aldus' dit festival waar je de mooiste podcasts en audioverhalen hoort, in geluidswandelingen, luistersessies, masterclasses en tijdens de kinderprogrammering. Met dit jaar het thema Tegenpolen. Van 1 t/m 4 juni 2023 vindt Oorzaken plaats in en rond Vlaams Cultuurhuis de Brakke Grond in hartje Amsterdam. Ook zijn er van 7 t/m 11 juni programma's bij New Metropolis en het Van Eesteren Museum in Amsterdam Nieuw-West.
Tentoonstellingsontwerp
Nieuwe kansen, nieuwe kunst
Wat hebben Theater Tuschinski, de Bijenkorf en de synagoge aan het Jacob Obrechtplein met elkaar gemeen? Ontdek het in de tentoonstelling Nieuwe Kansen, Nieuwe Kunst van het Joods Museum, die je meeneemt naar Nederland in de periode tussen 1880 en 1940, een hoopvolle tijd vol nieuwe idealen en kunst- en architectuurstijlen zoals art nouveau, Amsterdamse School en art deco.
TENTOONSTELLINGSONTWERP
De secretaire. Het ondraagbare verleden van Guus Belinfante
De secretaire stond jarenlang in het ouderlijk huis van Judith Belinfante, voormalig directeur van het Joods Museum. Een secretaire is een bureautje dat afgesloten kan worden - heel geschikt om geheimen in te bewaren.
Tentoonstellingsontwerp
Etty Hillesum in Joods Museum
Etty Hillesum en Leonie Snatager hadden een bijzondere vriendschap. Etty Hillesum (1914-1943) schreef erover in haar dagboeken, die wereldberoemd werden. In die dagboeken deed ze in de eerste oorlogsjaren indringend verslag van haar eigen leven en dat van Joodse Amsterdammers. In de tentoonstelling Etty & Leonie in het Kunstkabinet van het Joods Museum staat hun vriendschap centraal.
Game in ontwikkeling
Democratiespel Demos
Hoe werkt democratische besluitvorming? Om dat inzichtelijk te maken, bedacht het Democratisch Laboratorium van de Radboud Universiteit het spel Demos. Samen werken we aan een digitale variant voor scholieren. Spelers verplaatsen zich in de belangen van hun karakter, en proberen andere burgers te overtuigen om voor te stemmen. Maar pas op dat de landsbegroting niet uit balans raakt!
In productie: podcast over Post Neude
Ik verbind u door...
In het markante gebouw op het Neude in Utrecht zit tegenwoordig een bieb, winkels en horeca. Maar ruim honderd jaar lang was het de plek om brieven te posten naar geliefden, telegrammen te sturen. Ook letterlijk werden er mensen met elkaar verbonden: in grote zalen zaten rijen telefonisten via kabeltjes telefoonverbindingen te leggen. Voor MRP maken we een podcast over de bijzondere verhalen uit het oude postkantoor. De eerste aflevering is vanaf 16 december te beluisteren.
Podcast over koloniale verleden
De Ranchi Baby's
Onderweg van Indonesië naar Nederland worden op stoomschip Ranchi 37 baby’s geboren. Het is 1950: Nederland heeft net de Indonesische onafhankelijkheid erkend. KNIL-militairen en hun families moesten het land in allerijl per schip verlaten. Documentairemaker Joost Wilgenhof spoorde alle baby’s op, inmiddels zijn ze 72.In de podcast De Ranchi Baby's – een koloniale erfenis voor NTR en NPO1 duikt Wilgenhof in hun geschiedenis en worsteling met het koloniale verleden. Ook volgt hij historicus Esther Captain, die in opdracht van de Nederlandse overheid de officiële geschiedenis probeert te (her)schrijven: is een beladen verleden ooit in het juiste perspectief te plaatsen? Vanaf 5 oktober in je favoriete podcast-app.
Podcastaflevering
Hadid Bouazza - Wat Blijft
Schrijver Hafid Bouazza had een onstilbare honger naar literatuur, maar ook naar de roes van drank en drugs. Hij was een virtuoos en grenzeloos schrijver en mengde zich, als ex-moslim, in het debat over de multiculturele samenleving. Voor de podcastserie Wat Blijft van omroep Human en NPO Radio 1 volgden we zijn spoor terug met literatuurkenner Liesbeth Minnaard, voormalig vriend en uitgever Mai Spijkers, en vriend en schrijver Joris van Casteren.
Podcast en impactcampagne
De weg van de dodo: podcast over biodiversiteit
Illustratie: Comform Cox
De biodiversiteit neemt in razend tempo af. Het probleem lijkt zo enorm dat we ons soms lamgeslagen voelen: waar te beginnen? In De weg van de dodo voor NPO Radio 1 en NTR volgen podcastmaker Jennifer Pettersson en bioloog Janneke Sindram drie gepassioneerde dierenbeschermers in hun pogingen om 'hun' diersoort te redden van de ondergang. Gaan deze beschermers hun haast onmogelijk missie volbrengen? En heeft wat ze doen eigenlijk wel zin? Verwacht: september 2023.
Luister, luister (en kijk!)
Ontwerp NTR Podcastprijs
Om aanstormend podcasttalent een steuntje in de rug te geven organiseert de NTR jaarlijks de podcastprijs. Aldus’ ontwierp het campagnebeeld en de poster om de prijs mee aan te kondigen.
Tentoonstelling
Verboden Muziek in de schatkamer
De tentoonstelling Verboden muziek belicht het leven en werk van veertien Nederlandse musici en componisten die werden vervolgd tijdens de Tweede Wereldoorlog. Velen overleefden het niet: hun muziek en verhalen werden grotendeels vergeten. Maar niet alles is verloren gegaan, er is ook veel (her)ontdekt. Aldus' verzorgde het redactionele en grafische ontwerp in samenwerking met ROO ontwerpers. Te zien van 15 april t/m 3 juli in het Stadsarchief Amsterdam.
Nieuwe podcast voor VPRO
Terugblikken op de heroïne-epidemie
Iedereen doet wel eens wat stoms in zijn jeugd, maar wat als je daden uit het verleden je je hele leven blijven achtervolgen? We maakten voor VPRO DOCS de podcast Sporen van Drugs, waarin Emmie Kollau drie overlevers opzoekt van de heroïne-epidemie van de jaren zeventig en tachtig.
Podcast: Verborgen werelden, nieuwe geluiden
Lancering tweede serie Lopendebandwerk
Lopendebandwerk is een muzikale ode aan mensen die onzichtbaar, maar onmisbaar zijn. Tegen lage lonen doen zij een (moderne) vorm van lopendebandwerk en houden zo onze gemakseconomie draaiende. De tweede serie is nu uit! Dit keer in samenwerking met muzikanten Lucky Fonz III, Sim Fane, Klangstof en Luwten.
tentoonstellingsontwerp
Waterlooplein in de Stopera
In de tentoonstelling ‘Waterlooplein. De buurt binnenstebuiten’ wordt bekende én onbekende geschiedenis ontrafeld over het hart van de voormalige Jodenbuurt in Amsterdam. Vorig jaar was de tentoonstelling in het Joods Museum te zien. Van 18 februari tot 22 mei 2022 is een deel van deze tentoonstelling alsnog te bekijken in de centrale hal van het stadhuis. Aldus' werkte mee aan het tentoonstellingsontwerp.
tentoonstellingsontwerp
Children of Al-Andalus
Children of Al-Andalus. Portretten van Andalusisch-Marokkaanse moslims en joden toont beelden en verhalen van Marokkaanse nakomelingen van moslims en joden uit het welvarende middeleeuwse rijk Al-Andalus.
Hicham Ghalbane en Rick Leeuwestein legden meer dan veertig van deze Andalusische Marokkanen vast. Een deel van deze portretten is te zien in het Joods Museum. De tentoonstelling heeft een vervolg buiten, op het Waterlooplein (Amstelzijde).
Podcast - Nationaal Comite 4 en 5 mei, NIOD
Gedwongen - tewerkgesteld in Duitsland
Het is een groep waar je zelden over hoort: de mannen die in de Tweede Wereldoorlog als dwangarbeider in Duitsland hebben gewerkt. In de nieuwe podcast Gedwongen, die we samen met Tjitske Mussche maken, verzamelen we hun persoonlijke verhalen en onderzoeken we waarom het onderwerp zo lang onbesproken is gebleven. In opdracht van het Nationaal Comité 4 en 5 mei. Lancering: 9 november 2021.
Ontwerp - visuele identiteit
Ontwerp podcasttegels - en andere mooie dingen
Aldus' gaat niet alleen over inhoud en productie, maar verzorgt bijna altijd ook de vormgeving van de projecten. En soms worden we gevraagd voor alléén een ontwerp. Zo maakten we onlangs de tegel van DOCS, de documentairepocast van de publieke omroep.
Act for Liberty - Boiling Frog Game
Hoe maak je vrijheid tastbaar?
Vrijheid is geen vanzelfsprekend gegeven, maar work in progress. Hebben we het wel door wanneer er aan onze vrijheid getornd wordt? En zijn we dan bereid in actie te komen? We ontwikkelden de Boiling Frog Game, waarin we spelers met deze vragen confronteren. Nu werken we aan een vervolg op dit project.
Organisatie podcastfestival
Oorzaken
Na bijna 1,5 jaar eenzaam ommetjes maken met een podcast op, is het eindelijk tijd om weer samen te luisteren. Aldus' Producties organiseert samen met Tjitske Mussche het podcastenfestival Oorzaken. Binnen het thema Nature Calling presenteren we de beste (inter)nationale podcasts, hoorspelen, documentaires, audioverhalen in het theater en audiowalks over de relatie tussen mens en natuur. Donderdag 1 t/m zondag 4 juli 2021 bruist het in Amsterdam (en ver daarbuiten) van de mooie geluiden en verhalen.