dinsdag 3 oktober 2023 /

Opening pop-up expositie

Remember the rebel

Op 9 november vindt in Parktheater Eindhoven de feestelijke opening plaats van de pop-up expositie Remember the Rebel. De installatie portretteert illustere rebellen van het heden en recente verleden uit heel Europa.

 

Elke protestbeweging begint met die eenling die de status-quo doorziet. Terwijl iedereen het ‘heel normaal’ vindt, ziet de rebel dat het beter kan. In tijden van polarisatie, complotten en fake nieuws is het belang van autonoom denken des te groter. De pop-up expositie is een ode aan het kritisch denkvermogen van de ‘rebel’ die zich realiseert dat iets in de wereld zou moeten veranderen en die verandering ook in gang zet, ondanks de tegenkrachten.

 

De rebellen zijn door illustrator Mart Veldhuis verbeeld in levensgrote portretten waarin de bezoeker steeds twee situaties krijgt voorgeschoteld: de status-quo waar de rebel tegen strijdt, én de door de rebel gewenste situatie. Kijk je door een andere bril, dan verandert de werkelijkheid voor je ogen.

 

Onderdeel van de installatie is het spel Rebel with a Cause, een Arcade Game waarin bezoekers als rebel de Dominante Dictator moeten verslaan. Het spel, gebaseerd op de klassieker WonderBoy, laat je ervaren welke krachten de democratie kunnen bedreigen en geeft handvatten voor kritisch denken.

 

Tijdens de feestelijke opening gaan we in gesprek met één van de rebellen uit de expositie, Jerry Afriyie, over zijn strijd tegen Zwarte Piet. Hoe kwam het dat hij doorzag wat jarenlang haast niemand doorhad? Kunstenaar Mart Veldhuis vertelt over de kracht van symboliek bij rebellie. Mart Veldhuis is bekend van zijn werk ‘Eigen Schuld’ waarmee hij aandacht vraagt voor de studieschuld van de ‘pechgeneratie’.
Meer acts volgen.

 

Tijd: 9 November, 20.00u
Locatie: Kameleonzaal, Parktheater Eindhoven
Entree: 5 euro (incl. consumptie)
Bestel hier je ticket

 

Remember the Rebel exposeert van 2 november t/m 30 november tijdens de Maand van de Democratie in het Theatercafe in het Parktheater (toegang gratis).

 

Over Remember the Rebel
Remember the Rebel is een pop-up expositie van Iron Curtain Project en reist door heel Europa.
Remember the Rebel is een initiatief van Autres Directions Foundation (NL) in samenwerking met Polylogos uit Roemenië, Fundacja Krzyzowa uit Polen, en IoDeposito uit Italië. Financieel mede mogelijk gemaakt door de Europese Commissie.