dinsdag 11 juni 2024 /

In ontwikkeling: tragikomische podcast over biodiversiteit

De weg van de dodo

Drie mensen zetten alles op alles om één diersoort, of zelfs een heel ecosysteem, te redden van de ondergang, want van de Nederlandse biodiversiteit is nog maar een fractie over. Maar de natuurbeschermers lopen tegen net zoveel obstakels op als de dieren waar ze voor vechten.

 

Jennifer Pettersson volgde deze drie natuurbeschermers over een periode van twee jaar voor De weg van de dodo, een tragikomische podcastserie van de NTR over de haast onmogelijke opdracht om de natuur te redden van de mens. Jennifer, bekend van de prijswinnende podcast Opgejaagd, maakt deze zesdelige serie met bioloog Janneke Sindram, die elke aflevering een absurd maar waargebeurd sprookje vertelt over een uitgestorven diersoort.

 

De hoofdpersonen van De weg van de dodo:

 

Irma en de veeleisende vlinders
Irma probeert al dertig jaar één vlindersoort van de ondergang te redden: het donker pimpernelblauwtje, een extreem veeleisend beestje. In een oude stationwagon gaat ze de vlindertjes desnoods helemaal in Polen ophalen. Helaas vestigen haar importvlinders zich vervolgens op een onmogelijke plek langs een drukke weg en krijgt Irma te maken met een reeks verpletterende menselijke fouten. Ondanks alle tegenslag gelooft Irma heilig dat het haar gaat lukken.

 

Gijs en de onderwaterwoestijn
Gijs heeft ook bepaald geen kleine dromen: hij wil de hele Noordzee weer van de grond af opbouwen. Op expeditie naar de Doggersbank ziet hij dat de Noordzeebodem nog leger is dan de woestijn. Zijn doel lijkt schier onhaalbaar. En dan krijgt hij óók nog te horen dat al het geld voor zijn droomproject in één klap wegvalt. Lukt het hem de moed erin te houden?

 

Martijns palingen worden verhakseld
Het plan van Martijn om de bedreigde paling te redden lijkt in tegenstelling tot dat van Gijs en Irma een wonder van eenvoud. Nu worden palingen nog bij gemalen en waterkrachtcentrales verhakseld. Maar wat nou als Martijn zorgt dat de vissen in een veilige route naar de Sloterplas kunnen zwemmen? Een palingenreservaat moet toch te doen zijn. Het enige probleem: elke geredde paling kost omgerekend zo’n 2000 euro.

 

De onheilspellende sprookjes van Janneke
Iedere aflevering vertelt bioloog Janneke Sindram een bizar en onheilspellend verhaal over een uitgestorven diersoort. Zo is er de eigenaardige geschiedenis van de Tasmaanse tijger die, ondanks dat hij uitgestorven is, toch nog vaak in het wild wordt gespot. Ook hoor je over de Pyrenese Ibex, de eerste diersoort ter wereld die opstond uit de dood om vervolgens te ‘heruitsterven’. Elke menselijke oplossing voor een betere natuur blijkt weer voor nieuwe problemen te zorgen.

 

Première in ARTIS
Op 3 september is er een speciale première-avond om 20:00 uur in ARTIS-Groote Museum in aanwezigheid van makers en hoofdpersonen met speciale gasten. In het interactieve Groote Museum ervaren bezoekers de verbondenheid met andere dieren, planten en microben.

 

Verwacht: 4 september 2024.
Een productie van Stichting Autres Directions
Regie: Jennifer Pettersson
Producent: Tijl Akkermans
Eindredactie: Emmie Kollau en Jaïr Stein

Illustraties: Gijs Kast

Ontwerp: Tijl Akkermans en Kars van den Heuvel
Uitvoerend producent: Aldus' producties
Mede mogelijk gemaakt met een bijdrage van het NPO-fonds