dinsdag 7 november 2023 /

Nieuwe podcast ism NRC

Hier hing een schilderij

Op 28 februari 2022 overhandigt de gemeente Amsterdam een topstuk uit het Stedelijk Museum aan de erven van de laatste Joodse bezitter. Het schilderij, een Kandinsky ter waarde van zestig miljoen euro, zou in 1940 door nazi’s zijn geroofd, of onder druk zijn verkocht. Maar is dat wel zo?

 

Na langdurig onderzoek is de conclusie van een commissie met kenners dat het schilderij, dat de gemeente in 1940 voor 176 gulden heeft gekocht, gewoon in het Stedelijk mag blijven hangen. Maar dan, vier jaar later: de gemeente geeft het schilderij alsnog terug. Of weg. Dat is de vraag.

 

Emmie Kollau en Piete van Os proberen in de achtdelige podcast Hier hing een schilderij die vraag te beantwoorden. Ze praten met hoofdpersonen uit het conflict, duiken de geschiedenis in met schrijvers als Adriaan van Dis en peilen iets ongrijpbaars als de tijdgeest.

 

Is het kies te verdienen aan de holocaust? Of dienen de miljoenen als gewenst smeermiddel in de bestrijding van historisch onrecht? En wat als claimanten in geen enkel opzicht deelhebben aan het leed dat ooit is berokkend? Hier hing een schilderij biedt antwoorden in een fascinerende zoektocht naar geschiedenis én moraal.

 

Hier hing een schilderij is vanaf woensdag 8 november wekelijks te beluisteren in je favoriete podcastapp. Luister hem hier in Spotify.

 

Presentatie: Pieter van Os en Emmie Kollau
Redactie: Pieter van Os
Regie: Emmie Kollau
Muziek: Darius Timmer
Montage: Emmie Kollau
Montage-assistentie: Kars van den Heuvel
Mixage: Arno Peeters
Productie: Aldus’ Producties
Eindredactie: Iddo Havinga
Illustratie: Martien ter Veen
Vormgeving: Yannick Mortier