vrijdag 8 april 2022 /

Tentoonstelling

Verboden Muziek in de schatkamer

Het muziekleven bruisde in Amsterdam aan het begin van de twintigste eeuw van muzikale experimenten en vernieuwingen. Maar in de Tweede Wereldoorlog wordt Joods componisten het werk onmogelijk gemaakt, hun muziek wordt verboden.

 

De tentoonstelling Verboden muziek belicht het leven en werk van veertien Nederlandse musici en componisten die werden vervolgd tijdens de Tweede Wereldoorlog. Zij maakten muziek, gaven onderwijs en dirigeerden koren. Het Concertgebouworkest voerde veel van hun werken uit. Sommigen van hen begonnen onbezorgd aan hun loopbaan, anderen hadden moeten vluchten voor het antisemitisme in Hongarije en Duitsland. Zij dachten in Nederland veilig te zijn, tot het uitbreken van de oorlog in mei 1940 toen Nederland werd bezet.

 

De componisten werden vervolgd om hun (dikwijls joodse) achtergrond. Ze doken onder, gingen in het verzet, werden opgesloten en naar kampen gedeporteerd. Een aantal van hen overleefden de oorlog niet. De muziek en de levens van deze componisten zijn grotendeels vergeten.

 

Er zijn originele documenten, objecten en foto’s uit particuliere verzamelingen en de collectie van het Stadsarchief te zien, onder meer bijzondere portretfoto’s uit het archief van de familie Wertheim en vreemdelingenkaarten uit het Politiearchief. In de kleinere kofferkluizen worden korte filmfragmenten vertoond, en van alle componisten is muziek te beluisteren.

 

De tentoonstelling presenteert de componisten aan de hand van vier thema’s. Aldus’ verzorgde het redactionele en grafisch ontwerp i.s.m. ROO ontwerpers. De tentoonstelling is van 15 april t/m 3 juli te zien in de schatkamer van het Stadsarchief Amsterdam.

 

Op de vlucht
Géza Frid, Paul Hermann, Zoltán Székely, Hans Krieg, Hans Lachman, James Simon


Beroemde vrouwen
Henriëtte Bosmans, Marjo Tal, Rosy Wertheim

 

Indische klanken
Paul Seelig, Theo Smit Sibinga, Max Vredenburg

 

Jazz, foxtrot en blues
Dick Kattenburg, Leo Smit

 


Opdrachtgever: Leo Smit Stichting
Samenstelling en teksten: Anne Houk de Jong and en Eleonore Pameijer
Redactioneel grafisch en ruimtelijk ontwerp: Tijl Akkermans en ROO ontwerpers.
Productie: Koninklijke Rijnja