vrijdag 13 maart 2020 /

Pop-up Museum

How to Survive a Democracy? / Iron Curtain Project

Dertig jaar na de val van de laatste dictaturen van Europa (op die van Wit-Rusland na) staat de hardbevochten democratie opeens weer onder druk. Wat lange tijd ondenkbaar leek gebeurt plots: parlementen worden naar huis gestuurd, populisten gekozen, rechters vervangen, journalisten vermoord en de 'sterke' leider is in opkomst. Het vertrouwen in politici, de journalistiek en de verkiezingen daalt al jaren bij de bevolking en zelfs het systeem an sich wordt met argusogen bekeken. Wat is er aan de hand? Hoe overleven we de democratie? Of beter gezegd: hoe overleeft de democratie ons? Ontdek het in het How to Survive a Democracy Pop-up Museum.

 

Voor het Iron Curtain Project produceerden we deze reizende tentoonstelling met onder andere portretten van Europeanen die vertellen over hun favoriete ‘overlevingsstrategie’ tijdens de dictatuur en met een democratie-laboratorium vol games en kunstinstallaties. Speel bijvoorbeeld de Boiling Frog Game en ontdek of je vrijheid zonder dat je het merkt al onder druk staat. Of bekwaam je tot Sterke Leider in de Populist Game. Bij verhitte debatten tussen bezoekers kan de Concensusmachine nog te pas komen, want als wij als burgers er niet uitkomen, kunnen we altijd nog de hulp inroepen van algoritmes.

 

Aldus' ontwerpen en bouwen we het museum, produceren en regisseren we de video's en ontwikkelen de games. Dat doen we natuurlijk niet alleen maar met een team van developpers, kunstenaars, cameramensen etc etc.

 

Het How to Survive a Democracy Pop-up Museum beleefde de premiere in Maastricht, reisde daarna naar Rotterdam en zal gaan touren in Estland en Polen. De expositie ook op jouw locatie of evenement? Mail info@ironcurtainproject.eu.



How to Survive a Democracy Pop-up Museum
Geproduceerd, ontworpen en gecureerd door Aldus' producties in samenwerking met Stichting Autres Directions en Studio Europa Maastricht. 
Partners: Museum of Occupations, Tallinn; Instytut Reportazu, Warschau; De Balie, Amsterdam, Maastricht University.
Co-financier: European Fund for Citizens + Maastricht Working on Europe.
Met medewerking van: Nienke Huitenga, James Brayan Graves, Maarten Kal, Janneke de Rooij, Anything is Possible, Sylvain Vriens, Van Leeuwen en van Leeuwen, en vele anderen.