dinsdag 6 juli 2021 /

Act for Liberty - Boiling Frog Game

Hoe maak je vrijheid tastbaar?

Vrijheid is geen vanzelfsprekend gegeven, maar work in progress. Hebben we het wel door wanneer er aan onze vrijheid getornd wordt? En zijn we dan bereid in actie te komen? We ontwikkelden de Boiling Frog Game, waarin we spelers met deze vragen confronteren. Nu werken we aan een vervolg op dit project.

 

In Nederland is er nog steeds sprake van institutioneel racisme, Polen riep 'homo-vrije zones' in het leven, Griekenland duwt vluchtelingen terug de grens over nog voordat ze ook maar kans hebben gehad een asiel aan te vragen. Aan alle kanten wordt de vrijheid beperkt. 

 

Vrijheid is voor velen echter een abstract begrip - en over abstracte zaken is het moeilijk praten. In de Boiling Frog Game maken we de boel tastbaar. We vergelijken onszelf met een kikker: als je die in een pan kokend heet water stopt, springt hij er meteen uit. Maar warm je hem samen met het water op, dan blijft hij zitten tot 'ie levend gekookt is. In de game confronteren we spelers met concrete situaties en vragen hen: kun je dit nog aan, of wordt het nu te heet onder je voeten? Dan moet je in actie komen!

 

Het spel werd gespeeld door jongeren in Nederland, Duitsland, Bosnië, Kroatië, Polen en Roemenie op scholen, evenementen en festivals. Nu werken we aan een vervolg, waarin we onder andere videoportretten van vrijheidsstrijders maken. 

 

Een project van Stichting Autres Directions
Creatief producent: Aldus' producties
User Interface Design & programming: Van Leeuwen en van Leeuwen
Partners: MasterPeace (NL), Snaga Mladih / Youth Power Bosnia en Herzegovina, Youth Power Germany, Peace Action Community Estonia, Act for Society Centre Albania, MasterPeace Romania
Gefinancieerd door EU for Citizens Programme of the EU Commission