vrijdag 9 september 2022 /

Podcast over koloniale verleden

De Ranchi Baby's

 

Onderweg van Indonesië naar Nederland worden op stoomschip Ranchi 37 baby’s geboren. Het is 1950: Nederland heeft net de Indonesische onafhankelijkheid erkend. KNIL-militairen en hun families moesten het land in allerijl per schip verlaten.

 

De 'Ranchibaby's' hebben in hun paspoorten geen geboorteland, maar een coördinaat - ze werden zonder thuisland geboren, het land van hun ouders bestond niet meer. Ze moesten dealen met de keuzes van hun ouders, en met het koloniale verleden waarover niet gepraat werd: niet thuis aan de keukentafel en niet door de Nederlandse samenleving.

 

Audiodocumentairemaker Joost Wilgenhof wist na een intensieve speurtocht alle 37 Ranchibaby's op te sporen. Nu de ‘Ranchibaby’s’ zeventig zijn, worstelen ze nog steeds met het koloniale verleden van hun ouders. In de podcast De Ranchi Baby's – een koloniale erfenis voor NTR en NPO1 vertelt Joost hun verhaal en volgt hij historicus Esther Captain, die in opdracht van de Nederlandse overheid de officiële geschiedenis probeert te (her)schrijven: is een beladen verleden ooit in het juiste perspectief te plaatsen?

 

Beluister alle zes afleveringen hier.

 

Kijk voor meer informatie op www.ranchibabys.nl

 

Een project van Stichting Autres Directions, in samenwerking met NTR en NPO Radio 1.

Regie: Joost Wilgenhof
Uitvoerend producent: Aldus' producties
Eindredactie: Emmie Kollau en Ottoline Rijks

Muziek: Marc Alberto

Mede mogelijk gemaakt met een bijdragen van het NPO-fonds