Friday 13 March 2020 /

Prijswinnende podcast over een onmogelijke missie

De Man en de Maan / NTR

Midden in de Chinese jungle wordt vanaf een hel verlicht platform een raket gelanceerd. Op de tribune kijkt een Nederlander met zwetende handen toe. Het is de Nijmeegse sterrenkundige Marc Klein-Wolt, een man met maar één droom: ontdekken wat er direct na de oerknal gebeurde. Om die droom waar te maken moet hij met zijn telescoop naar de achterkant van de maan. Er is alleen één probleem: daar is nog nooit iemand geweest.

 

Abonneer je in je favoriete podcastapp, luister in Spotify of hier.

 


 

In co-productie met de NTR produceren wij de nieuwe verhalende podcastserie De Man en de Maan. In deze serie volgt regisseur Saar Slegers de sterrenkundige in zijn zoektocht om zijn droom waar te maken, een droom die hem tamelijk onverwacht in China doet belanden. Daar beginnen de problemen pas echt. De achtdelige serie in co-productie met de NTR gaat over wetenschap, grootse dromen, samenwerking met Chinezen, geopolitiek, spionage en onoverbrugbare spraakverwarringen.

 

De Man en de Maan is vanaf 2 februari te vinden in alle podcastapps en wordt uitgezonden in Radiodoc op NPO Radio 1. De grote première vond plaats in het Plantearium van Artis op 30 januari. 

 

Prijzen

De Man en de Maan werd bekroond met de Gouden Beitel, de prijs voor beste wetenschapsjournalistieke productie. De jury beschreef de podcast als 'een page-turner, een roman die je niet weg kunt leggen'. "Een absolute aanrader voor iedereen die een meeslepende wetenschapspostcast wil beluisteren. De inzending sprong eruit, zelfs tussen de andere producties van hoge kwaliteit", aldus de jury. 

 

Ook werd Saar bekroond als Meesterverteller 2020 in de categorie 'audio', een prijs voor de beste verhalende journalistieke productie. Uit het juryrapport: "Knap hoe Slegers via dit jongensboekachtige verhaal het ook over geopolitieke verhoudingen en cultuurverschillen weet te hebben. (...) Slegers kan zelfs van een klinische labotest iets spannends maken en heeft oog voor details zoals het belang van de tafelschikking in een vergaderzaal. En dan is er nog het ingenieuze gebruik van de knappe soundtrack."

 

Een project van Stichting Autres Directions

Creatief producent: Aldus' producties

Regie: Saar Slegers

Eindredactie: Jaïr Stein en Ottoline Rijks (NTR)

Communicatie: Herrie Film & TV, Liza Titawano, Aldus'

Muziek: Bram Kniest
Montage: Arno Peeters

Ontwerp: Tijl Akkermans