woensdag 26 januari 2022 /

tentoonstellingsontwerp

Children of Al-Andalus

te zien van 20 januari -18 april 2022 in het Joods Museum.

Children of Al-Andalus. Portretten van Andalusisch-Marokkaanse moslims en joden toont beelden en verhalen van Marokkaanse nakomelingen van moslims en joden uit het welvarende middeleeuwse rijk Al-Andalus (nu Spanje en Portugal). Moslims, joden en christenen leefden daar 800 jaar naast en met elkaar, tot de nieuwe christelijke machthebbers joden en moslims uit het rijk verdreven. De unieke mix van culturen die eeuwenlang vormgaf aan het bloeiende rijk Al-Andalus verdween. De verdreven joden en moslims trokken onder andere naar Marokko. Nu, vijfhonderd jaar later, zijn hun nakomelingen daar nog steeds trots op hun Andalusische achtergrond.

Hicham Ghalbane (fotografie) en Rick Leeuwestein (verhalen) legden meer dan veertig van deze Andalusische Marokkanen vast. Een deel van deze portretten is nu te zien in het Kunstkabinet van het Joods Museum. De tentoonstelling heeft een vervolg buiten, op het Waterlooplein (Amstelzijde). In de Schatkamers van de Portugese Synagoge zijn drie zeventiende-eeuwse boeken tentoongesteld die een Amsterdamse link hebben met Al-Andalus.
Tijl Akkermans en Kars van den Heuvel maakte het ruimtelijke en grafisch ontwerp van deze tentoonstelling die bestaat uit portretten en landschapsfotografie van de omgevingen waarin de hoofdpersonen leven.

Aanvullend op de tentoonstelling in het Joods Museum staat er op het plein voor de Stopera aan de Amstel een buitententoonstelling die bestaat uit meer portretten en landschappen van mensen die Al-Andalus voelen als hun geboortegrond. 

Bekijk de website van het Joods Cultureel Kwartier voor meer informatie over de tentoonstelling en ticketverkoop. 


Colofon


Opdrachtgever: Joods Museum
Foto’s en verhalen: Hicham Ghalbane (fotografie) en Rick Leeuwestein (verhalen)
Curator: Titia Zoeter
Projectleider: Martine Stroo
Ontwerp: Tijl Akkermans en Kars van den Heuvel
Grafische productie: Koninklijke Rijnja
Productie: Iris Vormgeving