dinsdag 1 oktober 2019 / Tijl Akkermans

Act for Liberty

Boiling Frog Game

Wat betekent vrijheid vandaag de dag? Nemen we het voor lief of zouden we ervoor moeten vechten?

 

Dit was de bedoeling: jongeren laten nadenken en discussiëren over Europese ontwikkelingen die de vrijheid belemmeren. Euroscepticisme, anti-democratische bewegingen, fake news - dat werk. Probleem: zulke abstracte en grote onderwerpen al snel belanden op de afdeling ‘saai, moeilijk, en ver-van-mijn-bed’ - niet alleen bij jongeren, trouwens. Onze oplossing: de Boiling Frog Game.

 

Met deze game confronteren we deelnemers met dagelijkse situaties, en laten we ze 'voelen' hoe het is als je vrijheid je stapje voor stapje wordt afgenomen. Om de druk wat op te voeren en het ze letterlijk heet onder de voeten te maken, vergelijken we de deelnemers met kikkers in een pan. Als je een kikker in kokend water gooit, springt hij er onmiddellijk uit. Maar wanneer je hem langzaam in het water opwarmt, blijft ‘ie zitten tot hij levend gekookt is.

 

Zeg jij het maar: zijn wij in Europa al die lekker opgewarmde kikker die langzaam het kookpunt bereikt? De Boiling Frog Game stelt de deelnemer steeds opnieuw voor de vraag: vind je deze schending van je vrijheid nog acceptabel, of is nu je grens bereikt? En zo ja: wat doe je daar dan aan?

 

De game is onderdeel van het Europese programma ACT for Liberty. De game en bijbehorende workshop wordt nu gebruikt in schoolklassen en bij evenementen in Bosnië Herzegovina, Duitsland, Kroatië en Nederland, georganiseerd door Masterpeace. Je kunt hem hier alvast online spelen.

 

Een proejct van Stichting Autres Directions 

Creatief producent: Aldus' producties

Research: Emmie Kollau, Adinda Akkermans, Catrien Spijkerman

Grafisch en interactief ontwerp: Tijl Akkermans

Ontwerp workshop en posters: Janneke de Rooij

User Interface Design & programming: Van Leeuwen en van Leeuwen
Partners: MasterPeace (NL), Autres Directions (NL), Youth Power (BA), Ludbreska Udruga Mladih Entuzijasta (HR) and Jugend, Bildung und Kultur EV (DE).
Gefinancieerd door EU for Citizens Programme of the EU Commission