dinsdag 1 oktober 2019 /

de producties / onderzoeksverhalen Groene Amsterdammer

Longread: Crisis in de ggz

 

De geestelijke gezondheidszorg kampt met dramatische personeelstekorten. Samen met collega Roos Menkhorst deed Aldus' Catrien Spijkerman maandenlang onderzoek naar de gevolgen hiervan op de werkvloer. Het onderzoek resulteerde in voorpaginanieuws over doden en isoleercellen; achtergrondartikelen over zorgbeveiligers en over zzp-psychiaters met torenhoge uurlonen; en twee longreads in de Groene Amsterdammer.

 

Een half jaar lang spraken we met patienten, verpleegkundigen, groepsbegeleiders, ggz-directeuren en psychiaters. In dit eerste onderzoek ontdekten we dat de dramatische personeelstekorten in de ggz zelfs ongelukken veroorzaken die levens kosten. Dit nieuws werd breed uitgemeten in alle landelijke media en leidde tot Kamervragen. In de longread voor de Groene Amsterdammer beschreven we hoe werkgevers de wanhoop nabij zijn, werknemers zich het vuur uit sloffen lopen, en zzp-pscyhiaters en zorguitzendbureaus gouden overuren draaien. 

 

In ons tweede onderzoek stortten we ons op een nieuw fenomeen in de ggz: de zorgbeveiliger. Potige figuren die, vaak zonder enige ervaring in de psychiatrie, inmiddels onmisbaar zijn geworden in de ggz-klinieken. Instellingen blijken deze beveiligers te zien als een van de manieren om eenzame opsluiting van patienten terug te dringen, agressie te lijf te gaan en werkdruk te verminderen, zo schrijven we in de longread in de Groene. We ontdekten echter ook dat het de instellingen niet lukt om de beruchte isoleercel af te schaffen - hoewel ze dit met z'n allen plechtig beloofd hadden. Ook deze ontdekkingen leidden tot groot landelijk nieuws en Kamervragen.

 

In samenwerking met Roos Menkhorst

Publicaties: dagblad Trouw, Groene Amsterdammer

Gefinancierd door: Fonds 1877, Fonds Bijzonder Journalistieke Projecten